Rubriky
Životní styl

Co je na mrazem sušeném ovoci tak výjimečného

Konzervace sušeného ovoce

Možná si ještě vybavíte klasické jablečné či hruškové křížaly, jejichž výroba byla tradiční podzimní činností našich babiček. U jablek a hrušek nakrájených na velmi tenké plátky a šetrně sušených v blízkosti kamen obvykle nedocházelo k plesnivění, protože velice rychle jednotlivé slupky ztrácely vodu a vysychaly. I přes veškerou snahu se však některé vnitřní části plátků začaly „zelenat“ plísní. Horší byla situace u plodů, které vysychaly pomaleji, např. meruňky, a jestliže byly kyselejší s nižším obsahem cukru, také rády plesnivěly.

mrazem sušené ovoce ve snídaňovém müsli

Později se začalo sušené ovoce prodávat jako běžný potravinářský sortiment a tam by v uzavřeném sáčku nebyla žádná plíseň tolerována, proto se všechny plody podrobovaly konzervaci. A v podstatě se podrobují dodnes – sušené meruňky a švestky jsou běžně buď balené v ochranné atmosféře oxidu siřičitého, anebo jsou obalovány vrstvou tuku (oleje), případně přislazovány cukrem, který rovněž působí jako konzervant. Máme pak na stole doslova koktejl látek, které s přirozeným obsahem živin nepříjemně korelují.

Co takhle ovoce sušené mrazem

Objev tlakového zmrazování za vzniku sublimačního jevu, kdy nedochází k odpařování vody, ale k přímému přechodu z pevného do plynného skupenství, přinesl převratnou změnu v technologii zmrazování potravin.  Využíval se pravidelně v programu amerických kosmických výzkumných projektů a astronauti tak měli k dispozici velmi lehké kousky ovoce a zeleniny, z nichž se nevytrácely cenné látky, hlavně vitamíny a enzymy.

sušená jablka - křížaly

Na kosmický program navázala i výroba pro „pozemské“ strávníky a dnes si můžeme dopřát lyofilizované ovoce poměrně běžně. Mrazem sušené ovoce Naklíčeno.cz ztrácí na své hmotnosti většinu vody, což je v praxi snížení váhy až o 90 procent. Obrovskou výhodou je ovšem zachování téměř všech látek v ovoci obsažených v čerstvém stavu a naprostá absence konzervačních činidel. Můžete je tedy skladovat velmi dlouhou dobu a máte doma zásobu různých ovocných druhů do zdravých koktejlů, obilných kaší, jogurtů a dalších dobrot, které podporují přirozený způsob stravování a tím pádem posílení vlastního zdraví.